Akıllı lens nedir ? Neden ihtiyaç duyulur ?

Gözün görme görevini yerine getiremeyen ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen göz içi merceğin yerine bir çok mesafede net görme yetisi kazandıran Akıllı Lens (Göz İçi Kalıcı Mercek) yerleştirilmektedir.

Her insanda gözün içinde doğal bir lens vardır ve bu lens hem saydam hem de elastiktir. Her yakına ve uzağa bakışta bu lens esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan mesafeye odaklanır. Bu sayede hem uzağı hem de yakını net görürüz.

İlerleyen yaşla beraber gözün içindeki doğal lens önce esnekliğini kaybeder, artık yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz, daha ileriki yaşlarda da saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur.

Yaklaşık 40 yaş civarında esneme özelliğini kaybeden kendi doğal göz içi lensimiz yenisi ile değiştirilebilir bir lenstir. Deforme olan doğal lensimizin yerine akıllı lens adı verilen yapay bir mercek konulur. Bu yeni lens artık hem uzağa, hem ara mesafeye hem de yakına fokus yapabilecek ve kişiye her mesafede net bir görüş kazandıracaktır. Akıllı lens takılan hastada göz numarası bir daha hiç ilerlemez ve bu gözde bir daha katarakt oluşamaz.

Akıllı Lens İstanbul randevu oluşturmak için bize +90 (549) 724 32 91 numaradan ulaşabilirsiniz.

Kimlere akıllı lens takılabilir ?

  • 40 yaşını geçmiş uzakta veya yakında ya da her ikisinde görme sorunu yaşayan ve gözlüklerinden ömür boyu kurtulmak isteyen herkes doğal olarak adaydır. Akıllı lens takılan her göz kendi başına hem uzağı hem yakını görebilecektir. Numara artık ömüt boyu ilelemeyecektir ve gözde bir daha hiç katarakt gelişmeyecektir.
  • 35-40 yaşından daha genç olanlarda ise göz numarası eğer lazerle düzeltilemeyecek kadar çok yüksekse akıllı lense başvurulabilir.
  • Daha önce göz lazer operasyonu geçirmiş kişiler de, eğer göz içi lenslerindeki deformasyon nedeniyle görme azalması, uzağı veya yakını görememe sorunu yaşıyorlarsa akıllı lens ile düzeltilebilirler.
  • Eğer kişide katarakt varsa ve katarakt ameliyatından sonra hem uzağı hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa yine akıllı lens ilk seçenektir.

Kimlere akıllı lens takılamaz ?

  • Diyabet nedeniyle göz içinde kanama veya sarı noktada ödem varsa
  • Sarı nokta hastalığı nedeniyle görme merkezinde ödem veya kanama oluşmuşsa
  • Glokom nedeniyle ileri düzeyde optik sinir hasarı söz konusuysa
  • Gözde tembellik varsa ve tembellik oranı % 50 nin üzerindeyse

Akıllı lens operasyonu nasıl gerçekleşiyor ?

Her bir göz ayrı günlerde yaklaşık 10 dakika süren bir işleme tabi tutulur. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi, bayıltma veya hastanede yatma söz konusu değildir. Tamamen ağrısız geçen operasyonda gözün içindeki lens yuvasına akıllı lens takılır. Ameliyat sonrası göz bandajlanır, hasta evine gider, bir gece göz bantlı kalır ve ertesi gün gözden bandaj alınır. Hasta aynı gün görmeye başlar. Birkaç gün içinde diğer göze de aynı işlemler uygulanır.

Renk seçeneği var mıdır?

Akıllı Lensler (Göz İçi Kalıcı Mercekler) göz içi merceğinin yerine yerleştirildiğinden saydam ve renksiz bir yapıya sahiptir.

Akıllı Lens (Göz İçi Kalıcı Mercek) gözde sabitlenir mi?

Hastanın gözüne uzman doktor tarafından yerleştirilmekte ve hastanın yaşamı boyunca hastanın gözünde varlığını devam ettirmektedir. Ömürlük göz içi merceklerdir.

Neden tercih edilmelidir?

  • Ömürlük lenslerdir. Yıllar geçtikçe deforme olmamaktadır.
  • Uzak, yakın ve ara mesafeyi tek lens ile görme imkanı sunmaktadır.
  • Hastalarımıza uygulama sonrasında denize havuza girebilme imkanı sunmaktadır.
  • Tedavi yapıldıktan sonra numaralar geri gelmemektedir.
  • Gözde ilerleyen yaşlarda oluşabilecek hastalıklarında önüne geçmektedir.
  • Renk geçişlerini net bir şekilde fark etme olanağı sunmaktadır.
  • Hastamıza aynı gün evine dönebilmektedir.

Akıllı Lenslerde renk seçeneği var mıdır?

Akıllı Lensler (Göz İçi Kalıcı Mercekler) göz içi merceğinin yerine yerleştirilmektedir. Renksiz ve Saydam bir yapısı vardır.

Katarakt tedavisinde kullanılır mı?

Evet, göz içindeki puslanan göz içi merceğin yerine üç odaklı lenslerin yerleştirilmesiyle net görüş sağlanır ve katarakt giderilir.

Akıllı Lensin kullanım süresi var mıdır?

Akıllı Lensler ömürlüktür ve kalıcıdır, kontakt lensler gibi tak-çıkar olayı bulunmamaktadır. Göz doktorları tarafından göz içine yerleştirilen lensler ömür boyu kullanılır.

Etkisi geçici midir?

Lens (Göz İçi Kalıcı Mercekler) her hastanın gözüne ömrü borunca bir kez yerleştirilmektedir. Ömürlük lenslerdir. Hastanın göz numarası tespit edildikten sonra göz yapısı uygun bulanan hastalara uygulanmaktadır.

Akıllı Lensler takıldıktan sonra göz numarası değişmesi gibi bir durum olabilir mi?

Hastaların göz numarası belirlenir ve belirlenen göz numarasına uygun lens takılır. Hastanın göz numarası Akıllı Lenslerden (Göz İçi Kalıcı Mercekler) sonra büyük değişimler göstermemektedir.

Akıllı Lens tedavisinden SGK’lı hastalar da faydalanabiliyor mu?

Eskiden SGK’nın kapsamı çok daha dardı; ancak günümüzde sosyal devlet olgusu daha genişlediği için bu tip operasyonlarda da SGK elbette geçerli. Tedavinin önemli bir kısmı SGK tarafından karşılanıyor ve bu hastalarımızı da oldukça rahatlatıyor. Ekonomik anlamda da böyle bir konfor sağlanıyor artık hastalarımıza.

Yazın bu Akıllı Lens operasyonunu gerçekleştirmenin herhangi bir artmış komplikasyon riski var mıdır? Mevsimsel değişiklik olur mu tedavi kalitesinde?

Göz alanında mevsimsel herhangi bir fark yoktur tedavi süreçlerinde ve komplikasyon olasılıklarında. Hatta yaz aylarına girerken özellikle göz alanında hasta talebi artmakta. Bunun en önemli nedenleri de tabii gözlük ve lenslerin estetik ve pratiklik noktasında sorunlarının olmasıdır. Denize girerken, spor yaparken sorun olabiliyor ya da yaz sıcağında gözlükler insanları terletebiliyor, sıkabiliyor. Bu gibi nedenlerle yaz aylarına girerken gözlüklerinden kurtulmak isteyen insanların genel olarak göz alanında bir talebi oluşuyor. Doktorların uygulamanız halinde de zaten herhangi bir sorun yaşanmaz. Çünkü mevsimsel etkilere maruz kalmanın avantajı ya da dezavantajı yok bu uygulamalarda.

Bu lenslerin en büyük avantajı nedir?

Akıllı Lens tedavisinin birçok avantajı var. Katarakt ameliyatına giriyorsunuz, gözlüklerinizden kurtuluyorsunuz. Dakikalar içinde bu gerçekleşiyor hem de. Zamanın çok önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz artık. Zaman yönetimi diye ayrıca, başlı başına bir uzmanlık alanı var. Bu noktada böylesine hızlı sonuç alabilmek başlı başına bir avantaj. Bununla birlikte yakın, uzak ve orta mesafede net görüş imkanı oluşuyor. Uzak mesafedeki net görüş imkanı pek yeni değil. Ancak yakın mesafenin ve orta mesafenin ameliyatla halledilmesi çok yeni. Özellikle de orta mesafe gibi bugün sıklıkla kullandığımız bir görüş açısında net görüş imkanı sağlaması çok büyük bir avantaj.

Orta mesafe dediğiniz şey tam olarak nedir?

Orta mesafe bizim kullandığımız dijital ekranlarla aramızda mesafe aslında. Telefon, bilgisayar, tablet, araç göstergeleri genellikle bu görüş mesafesinde kalıyor. Kadınlar için örgü ördükleri mesafe olarak da tanımlayabiliriz bunu. Günümüzde özellikle iş temposunda biz bu mesafeyi sıklıkla kullanıyoruz.

Günümüz sosyal hayatında yine bu mesafeyi sıklıkla kullanıyoruz. Buradaki görme problemlerinin düzeltilmesi sorunlu bir alanda yakın geçmişe kadar. Akıllı Lenslerin devreye girmesiyle birlikte, biz orta mesafe olarak adlandırdığımız bu alanda da net bir görme sağlayabilir hale geldik artık.

Daha önce lazer operasyonu geçirmiş ama istediği sonucu alamamış hastalara da uygulanabilir mi bu tedavi?

Hastaların sık sorduğu sorulardan biri de bu. Lazer tedavisi ve Akıllı Lens tedavisi gözün farklı katmanlarında gerçekleştiriliyor. Bu nedenle lazer tedavisi olmuş olmanın herhangi bir etkisi yok ileride geçirilecek operasyonlara dair. Biz gözün arka kısmında çalışıyoruz çünkü bu tedavi için. Eğer lazerle düzeltilemeyecek durumdaysa hasta elbette tedaviye de uygunsa yapılabilir. Söylediğim gibi lazer tedavisi olmak engel oluşturmuyor.

Peki hasta çeşitli nedenlerle katarakt olmadan Akıllı Lens tedavisini oldu. İleride hastada yine de katarakt oluşma ihtimali var mıdır bu durumda?

En başta belirttiğimiz gibi kataraktın oluşum lokasyonu gözün içindeki doğal mercek. Biz bu merceği değiştiriyoruz ve yerine yenisini takıyoruz. Bu yeni merceğin ömrü de insan ömründen daha uzun olduğu için tahrip olması ya da fonksiyonunu yitirmesi mümkün değil. Diyelim hasta 30 yaşında çeşitli nedenlerle Akıllı Lens oldu ve kataraktı gelişmemişti. 90 yaşına gelse bile katarakt sorunu yaşamaz bu hastamız.

Zamanında standart katarakt ameliyatı geçirmiş hastalar, yani gözlerinde tek odaklı lens bulunan hastalar için bir çözüm var mı? Onların da gözlükten kurtulma şansı var mı?

Katarakt ameliyatı olmuş ama gözlerine akıllı lens değil de normal standart lens takılmış bir sürü hasta var etrafta ve uzak yakın gözlük kullanıyorlar. Tabii onlar da gözlüksüz görebilmeyi arzu ediyorlar. Bu durumda devreye lazer giriyor. Yapılan tetkikler sonrasında bu tip hastaların göz yapıları kornea üzerine uygulanacak bir excimer laser işlemine elveriyorsa, çok rahatlıkla uzak gözlüklerini veya hem uzak hem yakın gözlüklerini atabilirler.

Tedavi sırasında ya da sonrasında herhangi bir komplikasyon sorunu yaşanabiliyor mu?

Belirtmek gerekiyor ki her cerrahi operasyonun komplikasyon ve istenmeyen sonuçları oluşturma olasılığı vardır. Ancak Akıllı Lens dediğimiz tedavi teknoloji ve tıp biliminin geldiği en son noktanın ürünlerindendir. Bu nedenle komplikasyon olasılığı son derece düşüktür, hasta konforu merkezli bir tedavidir ve hızlıca sonuç alınabilen, iyileşme süreci son derece hızlı bir tedavi yöntemidir.