Katarakt nedir ? Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?



Katarakt gözün içindeki doğal merceğin (lens) saydamlığını kaybetmesi durumudur. Şeffaf lensteki bulanıklık giderek görmenin azalması ile sonuçlanır.

Gözlük numaralarında sık sık değişiklik oluyorsa. Uzağı net yakını bulanık gören bir hastanın uzak görmesi bozulup yakın görmesi daha iyi hale geliyorsa katarakt varlığından şüphelenilmelidir. Genellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkar ancak bebekler dahil her yaş grubunda görülebilir. Şeker hastalarında , uzun süre kortizonlu ilaç kullananlarda, üveiti olanlarda ve göz travması geçirenlerde katarakt daha erken dönemde gelişebilir.

Nasıl Tedavi Edilir ?

Sadece cerrahi olarak tedavi edilebilir, ilaç tedavisi yoktur. Katarakt başladıktan sonra kullanılan gözlüklerden de tam verim alınamaz.

Bu yöntem göz içerisinden ultrasonik titreşimle çalışan bir iğne ile öğütülerek göz dışına çıkartılır. Bu ameliyata halk arasında ve tıp dilinde kısaca FAKO ameliyatı adı verilmektedir.

Günümüzde gelişen cerrahi yöntemlerde; özel durumlar dışında artık genel veya lokal anestezi uygulanmamaktadır. Hasta ameliyata sadece gözü uyuşturan ve 4-5 kez damlatılan damlalar ile hazırlanır. Hastanın 10-15 dakika sırtüstü sakin bir şekilde yatması gerekir.

Katarakt Ameliyatı

Kataraktın bugün için bilinen en modern ve en yerleşmiş operasyon tekniği halk arasında lazerle Ameliyatın bilimsel adıfakoemulsifikasyondur. Kısaca FAKO olarak adlandırılır. Bu ameliyat ultrasonik dalgalar oluşturan özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Kataraktlı lens göz içine girilerek bu özel cihaz yardımıyla emilir. Lensin yerine, görme fonksiyonunu yerine getirecek kalıcı bir mercek (göz içi lensi) yerleştirilir bu sayede kişi tekrar net görmeye başlar. Göze hiç dikiş atılmadan operasyon tamamlanır. Yaklaşık 10 – 15 dakika süren operasyon sonrasında göz bir gece kapalı kalır. Ertesi sabah gözden bandaj alınır ve güzel görme başlar.

Günümüzde katarakt operasyonları artık sadece gözden kataraktın alınmasıyla sınırlı değildir. Göz içine takılan merceklerin yardımıyla varsa miyop, hipermetrop ve astiğmat gibi görme kusurları da giderilmiş olur. Bu nedenle göze uygun mercek seçimi son derece önemlidir. Hastalar multifokal göz içi lensleri sayesinde ameliyattan sonra hem uzağı hem de yakını gözlüksüz görebilmektedirler. Hangi göz içi merceğin göze uygun olduğu operasyon öncesinde ayrıntılı muayene sonucu anlaşılacaktır.

Görme bulanıklığı hastada okuma güçlüğü, televizyon izlemede veya araba kullanmada zorlanma gibi günlük aktivitelerde kıstlama meydana getiriyorsa katarakt ameliyatı yapılabilir.

Ameliyat olmak için kataraktın olgunlaşmasını beklemeye gerek yoktur. Ameliyat kararı hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir. Günümüzde yüksek derecede miyop veya hipermetrop gözlük kullanan hastaların görme kusurlarının düzeltilmesi için ameliyat yapılmaktadır. Katarakt miktarı henüz az da olsa ameliyatları erken dönemde yapılabilmektedir.

Katarakt insan gözündeki doğal merceğin bulanıklaşıp, elastikiyetini kaybetmesi ve renk değiştirerek artık saydamlıktan opaklığa geçmesidir. Gözlerimizdeki kendi merceğimiz normalde saydam yapıda olup hemn irisi dokusunun arka kısmında bulunmaktadır.

Merceğin görevi kendi şeklini değiştirerek göze gelen ışığı arka kısımda bulunan retinaya odaklamaktır. Gözde katarakt geliştiğinde mercek artık kendini odaklayamaz ve görüntüler netliğini kaybeder. Işığa karşı hassasiyet artar, gece görmeleri bozulur ve renk kontrastları kaybolur. Katarakt bir nevi insan vücudu gibi özellik gösterir, yaş arttıkça hastalık da bu yaşla birlikte olgunlaşır.

Katarakt 50 yaş üzeri populasyonda görme yetisinin azalmasındaki en önemli sebeptir. Risk oluşturabilecek en önemli faktörler ;Ailevi genetik geçiş, güneş ışınları, sigara, obezite(fazla kilo), yüksek tansiyon, şeker hastalığı, uzun süre steroid kullanımı ve yüksek miyopidir.

Her zaman engellenebilir bir durum olmamakla beraber bazı basit önlemlerle gözlerimiz korumamız mümkündür :

E vitamini yönünden yoğun yiyecekler tüketmek.

Lutein ve zeaksantin gibi karotenidler kullanmak.

Omega-3 gibi yağ asitleri kullanmak.

Sağlıklı beslenme, vücut sağlığına genel olarak dikkat etmek, sigara kullanmamakdır. Uzun süre güneşe marız kalmamak gibi önlemlerle gelişim riskini azaltabiliriz.

Katarakt Ameliyatı

Kataraktın cerrahi dışında tedavisi yoktur ve tüm dünyada en sık yapılan göz operasyonlardan biridir. Her ameliyat gibi bazı riskleri vardır. Yapılan en sık ameliyat olması nedeniyle artık teknik tam olarak oturmuştur. Günümüzde artık modern tekniklerle Fako cerrahisi adını verdiğimiz bir sistemle yaklaşık 10-15 dakika içerisinde bitmektedir. İyi cerrahlar söz konusu olduğunda sorun çıkmamaktadır. Eskiden olduğu gibi genel anestezi verilerek ve hastanede yatırılarak yapılan ameliytlardan değildir. İşlem lokal damla anetezisi ile 10 dakika içinde gerçekleşir ve hasta aynı gün eve döner.

Ameliyatının başarılı olması için birinci faktör cerrahın ameliyat tecrübesidir. Sonra hastane seçimi, göz içine takılacak merceğin seçimi gibi faktörler gelir.

Katarakt Ameliyatı işleminden sonra hastalarımıza bir hafta araba sürmelerini tavsiye etmiyoruz. Belli bir süre ağır kaldırmamalarını öneriyoruz. Bunun nedeni vücut basıncını artırmamak ve göz içi dokuları zorlamamaktır. Ağır kaldırmama dışında, yüzme güneşlenme, aktif sporlar (futbol vs) gibi konularda bir kaç hafta beklemelerini öneriyoruz. Ameliyattan sonra iki gözün iyileşmesi yaklaşık 2-3 hafta sürmektedir. Hastalar gündelik aktivitelerine ameliyattan hemen bir gün sonra bile başlayabilmektedirler.

Katarakt ameliyatı sonrasında yaklaşık bir ay boyunca antibiyotikli ve steroidli göz damlaları kullanılır.

Ameliyatta hastanın yapısı bozulmuş bulanıklaşmış göz merceği uzaklaştırılır ve yerini yapay lensler alır. Bu takılan göz içi lensleri hastadan hastaya farklılık göstermektedir.

Bu farklılığın sebebi ise kişi ve kişilerin yaptıkları işlerin birbirinden farklı olması, farklı görme aktivitelerine ihtiyaç duymalarıdır.Katarakt Ameliyatı ile Tedavi işleminde Akıllı lensler(göz içi kalıcı lensler) de kullanılır. Ameliyat sırasında hastanın gözüne tek odaklı veya çok odaklı mercekler kullanılmaktadır. Takılan bu mercekler tek odaklı iseler gözlük görevi görmezler. Çok odaklı mercekler (akıllı göz içi kalıcı lensler) ise gözlük görevi görürler ve hasta ameliyttan sonra gözlük de kullanmaz.

Ameliyat Sonrası

Katarakt ameliyatı sonrası kontrol dönemi katarak ameliyatı nedir sorusu kadar önemlidir. Operasyon sonrası süreçte göz hiçbir şekilde enfeksiyon kapmamalıdır. O yüzden göz hijyeni son derece önemlidir. Bu konuda ameliyat sonrası verilen göz damlalarının zamanında ve düzgün bir şekilde damlatılması. Uyulması gereken kuralların dikkate alınması son derece önemlidir.

Katarakt operasyonu esnasında gözün içine takılan merceklerin ne olması gerektiği Katarak ameliyatı nedir sorusunun önemli bir parçasıdır. Göze takılan mercek eğer standart bir mercek olursa ameliyattan sonra uzak ve yakın için gözlük gerekir. Göze takılan mercek akıllı lens cinsinden bir mercek olursa o takdirde katarakt ameliyatı sonrası bir daha hiç gözlük gerekmez.

Katarakt ne demek?

Görmemizi sağlayan gözümüzün içerisindeki saydam göz merceğinin saydamlığını yitirerek opaklaşması ve ışık geçirgenliğini kaybetmesi durumudur.

Gözünde katarakt olan insan nasıl görür?

Kataraktlı göz, ışığı azalması nedeniyle bulanık ve bozuk görür. Aynı zamanda renklerin daha soluk ve cansız görünmesine neden olur. Katarakt ilerledikçe görme daha da kötüleşir ve nihayetinde görme tamamen kaybedilir.

Gözde katarakt kaç yaşında olur?

Genellikle ilerleyen yaşla birlikte görülen katarakt hastalığı hayatımızın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Kataraktı genellikle 50 yaşından sonra görmekteyiz fakat çocukluk yaşlarında hatta doğumda bile kataraktla karşılaşabilmekteyiz.

Katarakt ameliyatı kaç dakika sürer?

Normal bir katarakt ameliyatı tipik olarak ortalama 5 ile 10 dakika arası sürmektedir. Katarakt ameliyatından sonra hastalarımız yaklaşık yarım saat sonra evlerine dönmektedir.

Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak seviyeye ulaşmışsa ameliyat olması gerekmektedir. Özellikle bebek ve çocukluk dönemlerinde katarakt ile karşılaştığımızda göz tembelliğinin oluşmaması için acil operasyon önerebilmekteyiz. Acil tedavi gerektiren diğer bir durum ise; kataraktın aniden olgunlaşıp buzlu cam görünümüne gelmesi ve göz tansiyonunu yükselterek göz arkası yapılara zarar verir duruma gelmesidir. Katarakt ameliyatı gerekliliği için tek kriter 'görme keskinliği' değildir. Birden çok faktörü beraber değerlendirmek gerekmektedir.

Katarakt ameliyatının iyileşme süresi ne kadardır?

Katarakt ameliyatı sonrası genelde 2-3 gün içerisinde iyileşme başlar ve oluşan rahatsızlıklar ortadan kalkar. Tam iyileşmenin sağlanması çoğu zaman 1 ayı bulmaktadır.

Katarakt ameliyatı geç kalınırsa ne olur?

İlerlemiş bir kataraktın ameliyat sırasında sorun yaşanma riski çok daha fazladır. Bu nedenle zamanından tedavi olmak çok önemlidir. Diğer bir sorunda ilerlemiş kataraktın var olan diğer göz sorunlarını maskelemesi veya göz tansiyonu yükselmesi gibi sorunlara yol açmasıdır.

Katarakt ameliyatı en fazla kaç saat sürer?

Bu sorunun cevabını madde madde verelim. Katarakt ameliyatı konusunda tecrübeli bir hekimin elinde katarakt ameliyatı genellikle 5-6 dakika kadar sürer. Ancak deneyimsiz hekimlerde katarakt ameliyatının 1-2 saat kadar sürebildiği de bir gerçektir.

Katarakt stres yapar mı?

Bulanık görmek başlı başına stres kaynağıdır. Tam tersine oksidatif stres kataraktın oluşmasını ve ilerleyişini hızlandırır. Sigara, oksidatif strese neden olan en önemli faktörlerdendir. Bu nedenle göz sağlığını korumak için sigaradan uzak durulmalıdır.

Katarakt ameliyatında kaç gün hastanede kalınır?

Ameliyat sonrasında hastanede kalmanız gerekmiyor, ancak ertesi gün sabah kontrol için gelmeniz gerekiyor.

Katarakt ameliyatı öncesi aç mı tok mu olmak gerekir?

Eğer ameliyat öncesi damla anestezi kararı alındıysa hastadan uzun saatler açlık ya da susuzluk istenmez. Bu nedenle de ameliyat günü hafif bir kahvaltı yaparak hastanın hastane gelmesi istenir. Fakat ameliyat genel anestezi altında uyutularak yapılacaksa en az 8 saat öncesinden aç gelmek gerekmektedir.

Katarakt ameliyatı öncesi hastanın gözüne damla damlatılır mı?

Göz bebeğini büyütmek ve gözü uyuşşturmak için damla damlatıyoruz.

Kaç çeşit katarakt ameliyatı var?

Göze 2 milimetre(mm)'lik mikro kesilerden yaptığımız Fakoemülsifikasyon(Fako) yöntemi ve çok aşırı sertleşmiş kataraktlara daha büyük kesilerden göz içerisine girerek kataraktı tek parça halinde çıkardığımız Ekstrakapsüler cerrahi teknikleri uygulamaktayız.

Katarakt ameliyatı olmazsa ne olur?

Katarakt ameliyatı olmazsa görme kaybı ve son aşamada körlük oluşur. Gelişmiş ülkelerde katarakt; modern cerrahi yöntemleriyle dikişsiz şekilde, fako yöntemi ile göz içerisinde eritilerek tedavi edilir.

Gözde katarakt varsa ne olur?

Hasta bulanık görür.

Katarakt ameliyatında kör olma riski var mı?

Katarakt ameliyatı gözün en ciddi ameliyatlarından birisidir ve düşük de olsa görmeyi kaybetme riski vardır.

Katarakt ameliyatsız nasıl geçer?

Şu anda kataraktın ameliyatsız bir tedavisi bulunmamaktadır. Katarakt için tek tedavi seçeneği cerrahi müdahaledir.

Katarakt ameliyatı kaç gün sonra görür?

Katarakt ameliyatı sonrası çoğu hastamız 1. günden itibaren daha iyi bir görmeye sahip olur. Görme bulanıklığı 2-3 gün içinde genellikle düzelir.

Katarakt ameliyatı sırasında acı hissedilir mi?

Hayır, katarakt ameliyatı sırasında acı hissedilmez. Buna rağmen, bazı hastalara ameliyat öncesinde rahatlamasına yardımcı olmak için hafif bir yatıştırıcı verilebilir veya ameliyat sırasında damardan ek ilaç uygulanabilir. Hatta hastalarımın bir kısmı ameliyat sırasında uyuyakalmaktadır.

Katarakt ameliyatı kaç yaşında olmak gerekir?

Katarakt genellikle 50 yaşından sonra görülür. Ancak hastalarımızın yaklaşık %2-3 'ünde daha erken yaşlarda katarakta bağlı görme azlığı tespit edilmektedir. Yanı kısaca Katarakt'ın yaşı yoktur, tespit edildiğinde alınması gerekir.

İki göz aynı anda katarakt ameliyatı olur mu?

Katarakt ameliyatı aynı anda iki göze de uygulanabilir. Fakat tercih etmiyorum. Genelde 1'er gün arayla almak risk açısından daha güvenlidir.

Katarakt ameliyatında hasta acı duyar mı?

Katarakt ameliyatı genelde ağrısız bir ameliyattır. Hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında bir ağrı hissi olmaz. Ancak hastaların bir kısmında batma veya yanma gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetler herhangi bir görme azlığına neden olmaz.

Katarakt ameliyatında dikiş var mı?

Yapılan kesi 2 – 3mm genişliğindedir ve sonrasında herhangi bir dikiş gerektirmemektedir.

Katarakt ameliyatında ne yapılmaktadır?

Mikro aletlerle 2-3 mm lik girişlerden gözün içerisine girilip, Fako cihazıyla matlaşmış mercek alınarak yerine benzer işlevi gören yapay bir mercek yerleştirilmektedir.

Gözde katarakt olduğunu nasıl anlarız?

Daha önce net görüğümüz nesneler giderek soluklaşmaya netliğini yitirmeye başlar. Hastalarım buzlu camın arkasından dünyaya bakıyormuş gibi hissediyorum diyerek polikliniğime başvururlar.

Katarakt başlangıcında ne yapılır?

Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Lokal anestezi ile hasta uyutulmadan yaklaşık 5-10 dakika süren operayonlardır. Ameliyat ile göz içinde matlaşan lens yerine benzer işleve sahip yapay göz içi merceklerin yerleştirilmesiyle konforlu ve doğal görüş sağlanır.

Katarakt kalıcı körlük yapar mı?

Katarakt sonucunda cisimlerden gelen ışıklar retinaya ulaşamaz ve görüntü olması gerektiği gibi odaklanamaz. Katarakt ileri derecede görme kaybına neden olmakla birlikte çok ileri vakalarda göz içi basıncını yükselterek kalıcı körlüğe de neden olabilmektedir.

Katarakt zamanla ilerler mi?

Katarakt genelde yavaş ilerler. Katarakt az olduğu zaman görmede herhangi bir farklılık hissedilmeyebilir. İlerledikçe net görme kaybolmaya başlar. Bazılarında katarakt zamanla ilerlediğinde hastalar yakını daha iyi görmeye başlarlar. Yani ileri yaşlarda yakını iyi görmeye başladıysanız gözünüzde katarakt gelişmiş olabilir.

Kataraktın ilerlemesi nasıl önlenir?

Katarakt oluşumunu geciktirmek için güneş ışığından korunmak, güneş gözlüğü takmak, deniz ürünleri ve balık tüketmek, yeşil yapraklı sebzeler tüketmek, sigara içmemek, kortizonlu ilaçlardan çok şart değilse uzak durmak, mesleki olarak radyoaktif maddelerle çalışanlarda koruyucu gözlük takmak, göz travmalarına karşı dikkatli olmak gereklidir.

Gözdeki katarakt doğal yollarla nasıl geçer?

Katarakt hastalığının bilinen bir bitkisel tedavisi bulunmamaktadır. Bundan dolayı kataraktı bulunan hastalar kesinlikle bitkisel ilaçlar deneyip sağlıklarını riske atmamalıdır. Tedavisini başarıyla gerçekleştirdiğimiz katarakt sorununuz için mutlaka bir göz hekimine başvurmanızı tavsiye ederiz.

Katarakt nasıl temizlenir ve ne zaman tedavi edilmelidir?

Cerrahi müdahale kataraktın tek etkili tedavisidir. Katarakt ameliyatında şeffaflığını yitirmiş mercek çıkarılarak yerine yapay bir mercek konulur. Katarakt; araç kullanma, okuma veya televizyon izleme gibi günlük faaliyetleri etkileyip zorlaştırdığı zaman ameliyat planlanabilir.

En tehlikeli göz hastalığı Nedir?

Gözlerimiz bedenimizin dışarıya açılan en önemli organlarından birisidir. O yüzden göz hastalıklarının hepsi çok önemlidir. Yine de kabaca tehlikelileri sıralayacak olursak Glokom (göz tansiyonu), Sarı nokta hastalığı, Şeker hastalığına bağlı körlük, Retina dekolmanı (göz içi yırtığı), Gözdeki atar ve toplar damar tıkanıklıkları, Göz travmaları (retinal yırtıklar, göziçi kanamalar) söyleyebiliriz.

Katarakt ameliyatı öncesi hastanın gözüne damla damlatılır mı?

Göz bebeğini büyütmek ve gözü uyuşşturmak için damla damlatıyoruz.

Kaç çeşit katarakt ameliyatı var?

Göze 2 milimetre(mm)'lik mikro kesilerden yaptığımız Fakoemülsifikasyon (Fako) yöntemi ve çok aşırı sertleşmiş kataraktlara daha büyük kesilerden göz içerisine girerek kataraktı tek parça halinde çıkardığımız Ekstrakapsüler cerrahi teknikleri uygulamaktayız.

Katarakt ameliyatı zor bir ameliyat mı?

Katarakt ameliyatı tecrübeli hekimlerin ellerinde genellikle zor bir ameliyat değildir. Katarakt ameliyatı konusunda deneyimsiz hekimlerin ellerinde ise riskleri yüksek bir ameliyattır. Katarakt ameliyatı deneyimli ellerde 10-15 dakika kadar sürer. Deneyimsiz ellerde ise 1-2 saat kadar uzun sürebilir.

Katarakt olanlar ne yapmalı?

Hiçbir damla veya ilaç bu durumu düzeltememektedir. Katarakt ancak bulanıklaşan göz merceğinin cerrahi olarak çıkartılıp, yerine yeni bir mercek konulması ile tedavi edilir.

Katarakt ameliyatı ücreti ne kadar?

Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2023. Ülkemizde Sosyal güvenlik kurumu katarak ameliyatı için hastanelere 1100 TL civarında bir ödeme yapmaktadır.

Devlet hastanelerinde katarakt ameliyatı ücretli mi?

Devlet Hastanesinde Katarakt Ameliyatı Yapılır mı? Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamında olan kişiler doktorun gerekli görmesi durumunda devlet hastanelerinde ücret ödemeden ameliyat hakkına sahiptirler.

Katarakt ameliyatından sonra göz ne zaman normale döner?

Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea öd emi nedeni ile net görmem birkaç gün sürebilir. Fakat genellikle ertesi gün hastalar normal görme seviyelerine ulaşırlar. Ancak bazı hastalarda iyileşme biraz daha uzun sürebilir ve net görme son halini alana kadar birkaç hafta sürebilir.

Katarakt ameliyatı olanlar nasıl beslenmeli?

Katarakt ameliyatı sonrası dönemde beslenme çok önemlidir. C vitamini içeren gıdalar (portakal, limon, mandalina, kivi vb.), E vitamini içeren gıdalar (badem, fındık, fıstık vb.), çinko içeren gıdalar (kırmızı et, tavuk, süt ürünleri vb.), omega-3 yağ asitlerini içeren gıdalar (balık, ceviz, keten tohumu vb.) göz sağlığı için faydalıdır ve ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırabilir.